sreda, 10. marec 2010

Volbeat - doza čistega danskega rock`n`rolla!

Razlog za obisk Salzburga, rojstnega mesta »čudežnega dečka«, skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, ne tiči v ogledu mestnih znamenitosti ali okušanju cenjenih ročno izdelanih mozartovih kroglic, temveč v glasbi. Ne klasični. Tisti malce trši. Nekakšni fuziji rocka, metala, rockabillyja … S primesmi punka in ščepcem countryja. Z eno besedo – Volbeat. Kar niti ne preseneča, saj četverica v vrsti svojih vzornikov našteva Metallico, Social Distortion, Misfits, Elvisa Presleyja in Johnnyja Casha (zadnjima dvema sta posvečeni tudi tetovaži na Poulsnovem krepkem telesu). Vpliv njihove glasbe se tako odraža na njihovem tretjem, leta 2008 izdanem studijskem albumu Guitar Gangsters & Cadillac Blood, čemur je turneja Guitar Gangsters on Parole tudi posvečena. Čeprav se počasi bliža koncu, so se Danci 3. marca, v svojih zadnjih izdihljajih, ustavili v salzburškem klubu Republic. In zažgali.


Brez glasbe, le s svojo pojavo. Evforijo, ki so jo Volbeat zagnali z napovedjo nastopa v omenjenem mestecu, niso niti malo potešili The Bullet Monks, ki jim je bila zaupana naloga ogrevanja publike. Ne, da se nemška peterica ne bi potrudila, le publika jim ni bila ravno naklonjena. Vseh slabih petinštirideset minut so fantje prejemali bolj ali manj hladen do pretežno mlačen odziv. Nekaj sto glava množica je bíla le za dansko četverico, ki od leta 2007 zaseda v postavi Michael Poulsen (vokal, kitara), Thomas Bredahl (kitara), Anders Kjølholm (bas kitra) in Jon Larsen (bobni, tolkala).

Odrešitev je prišla nekaj minut čez pol deseto uro zvečer z introm End of the Road ter se po kratkem pozdravu prelila v Hallelujah Goat ter Guitar Gangsters & Cadillac Blood, dvema cvetkama z zadnjega ploščka. Norija in vročina sta se razmahnili s prvimi riffi in se od tedaj dalje le še stopnjevali. Tudi z malce starejšimi, alternativni sceni malce bolj poznanimi hiti, kot so Boa (JDM), Radio Girl, Sad Man`s Tongue, A Moment Forever, Mr. & Mrs. Ness, The Garden`s Tale, The Human Instrument z njihovega drugega dolgometražnega ploščka Rock the Rebel/Metal the Devil iz leta 2007. Vendar Volbeat niso pozabili niti na svoj debitantski album The Strenght/The Sound/The Songs, ki je po slabih štirih letih delovanja zasedbe izšel septembra 2005. Priložnost zazveneti v živo so dobile skladbe Caroline #1, Pool of Booze, Booze, Booza in Another Day, Another Way.

Kljub temu, da Poulsen in druščina na tokratni turneji promovirajo svoj zadnji album, so bile skladbe z omenjenega v manjšini. Poleg intra in prvih dveh komadov so fantje skoraj popolno playlisto prepletli le še z Mary Ann`s Place. Pomanjkanje najnovejših skladb bi lahko šteli kot edino slabost njihovega nastopa. Vendar je tu še nekaj bonus točk. Kot prvo med njimi velja omeniti komad A Warrior`s Call, ki ga je Poulsen napisal posebej za danskega boksarja Mikkela Kesslerja, da se vrti na njegovem sprehodu do ringa. Nato sta tu še odličen Misfits cover Angelfuck ter popolnoma nova skladba NYT2 z morda že težko pričakovanega ploščka s pred kratkim razkritim naslovom Beyond Hell/Above Heaven. Če bo vse teklo kot namazano naj bi bil ta zunaj predvidoma septembra, do takrat pa naj vam v ušesih odmevajo njihova dosedanja dela.

Ni komentarjev:

Objavite komentar