sobota, 7. november 2009

Recenzija albuma: Röyksopp - Junior

Norveški duo Röyksopp, ki že od ustanovitve leta 1998 deluje v postavi Torbjørn Brundtland in Svein Berge, s svojo tretjo ploščo »Junior« ni odkrival tople vode, temveč se je držal preverjene formule za uspeh, ki jo je leta 2001 izkusil z debitantskim albumom »Melody A.M.«. 



Vendar se »Junior« od prvenca vseeno razlikuje. Pristno, ambientalno chill-out glasbo sta z zadnjim ploščkom priredila in namenila večjim dvoranam. Dvojec, ki ga ni strah eksperimentiranja, je na albumu združil vse pomembnejše prvine elektronske glasbe. Tako se med seboj prepletajo zvrsti, kot so trip-pop, dance, disco, trip-hop. Edina večja oz. pomembnejša razlika je, da tokrat svojega glasu niso prispevali norveški kolegi, temveč švedske kolegice Robyn, Anneli Drecker, Karin Dreijer-Andersson iz dua The Knife, ki ga je ustanovila s svojim bratom Olofom Dreijerem, in Lykke Li. Štirje povsem različni glasovi, ki skozi melodiko preciznih skladb zarežejo kot mrzel nordijski zrak.

Plošček, ki je prvi del projekta »Junior/Senior« (drugi del, »Senior«, naj bi luč sveta ugledal prav kmalu), združuje enajst skladb, ki govorijo same zase. Preverjena formula, ki je sicer pravo nasprotje drugemu albumu »The Understanding« iz leta 2005, združuje ostrejšo, jasnejšo, glasnejšo in malce tesnejšo pop strukturo, ustvarjeno za ples. Je prava glasbena atomska bomba, ki za sabo ne pusti opustošenja, temveč se prijetno zasidra v ušesa. Nedvomni zmagovalec od začetka do konca.

Vrh ledene gore zasede prvi in vodilni (ter verjetno tudi najbolj dodelani) singel »Happy Up Here«, ki skozi vokoder optimistično narekuje »I`m ready for it« in »My favourite record is playing again«. Prav tako je tudi nadaljevanje. Skladbo »Girl and the Robot« s svojim impresivnim vokalom na dirty disco podlagi popestri Robyn, simpatična švedska glasbenica in večkratna Grammyjeva nominiranka. Ob bok se ji lahko postavi Anneli Drecker, ki kot naslednja v vrsti gostujočih glasbenic s svojim falzetom začini »Vision One«. Trši bas ritmi in izstopajoče synth linije tu zagotovo bolj ugajajo starejšim Röyksopp privržencem, saj je skladba predelan remix, prvotno ustvarjen za japonskega pop izvajalca Erija Nobuchikija. Je tudi ena redkih pesmi na albumu, kjer Dreckerjeva odpoje glavni vokal v angleščini.

Dvojna »dolžnost« glavnih vokalov nato pripade Karin Dreijer-Andersson. »This Must Be It« je evforična disco popevka, v kateri je moč razbrati preteklost dvojca Brundtland – Berge. »Tricky Tricky« je omenjeni pravo nasprotje. Dramatično, že skoraj pretirano grozovito vzdušje je oplemeniteno z rahlo nervoznim vokalom, ki poslušalca drži v šahu od prve do zadnje note. Vročico prekine izrazito optimistična, skoraj orkestralna chill-out skladba »Röyksopp Forever«, verjetno ena največjih umetnin, ki sta jo ustvarila trip-hop maestra.

Zadnja v vrsti gostujočih glasbenic je Lykke Li. S svojim nedolžnim, dekliškim glasom opozori nase v skladbi »Miss It So Much«, trdno učvrščeni na prelomu ploščka. Še ena visokoleteča dance poslastica, okrašena z vokalom gospodične Drecker je »You Don`t Have A Clue«, čeprav na trenutke kar malce premočno spominja na skladbo »Remind Me« z Röyksopp prvenca. A dvojcu tega ne gre zameriti. Ob vseh teh visoko produkcijskih umetninah se kot najslabši nasprotnik izkaže temačen »Silver Cruiser«, ki poseduje kar malce preveč izpiljene ritme, s čimer (ne)zavedno in neprimerno slabše poseže na ozemlje, ki so ga pred desetletjem in več zavzeli Kraftwerk in/ali Groove Armada, Lemon Jelly, Zero 7 in drugi.

Popolnoma drugače se znajde rahlo paranoična, z beatom nabita »True to Life«, v katero se zlahka ujamete. Čeprav pride in odide kot aprilska nevihta, pripravi teren za zaključek z »It`s What I Want«, verjetno najboljše in najbolj poskočne pesmi na ploščku.

»Junior« ne živi v senci prvih dveh dolgometražnih ploščkov. S svojimi preprostimi ritmi, izstopajočimi iz okvirov, sta Brundtland in Berge ustvarila navdušujočo zgodbo, ki jo bo kaj kmalu dopolnil malce počasnejši, mirnejši in ambientalnejši »Senior«. Do takrat … Röyksopp Forever! 

Seznam skladb:
1. Happy Up Here
2. The Girl And The Robot
3. Vision One
4. This Must Be It
5. Röyksopp Forever
6. Miss It So Much
7. Tricky Tricky
8. You Don`t Have A Clue
9. Silver Cruiser
10. True To Life
11. It`s What I Want

Dolžina albuma:
00:50:55

Zasedba:
Svein Berge - sintetizator, glas (skladbi 1, 11)
Torbjørn Brundtland - sintetizator, glas (skladbi 1, 11)
Robyn - glas (skladba 2)
Anneli Drecker - glas (skladbe 3, 8, 10, 13)
Karin Dreijer Andersson - glas (skladbi 4, 7)
Lykke Li - glas (skladba 6)

Produkcija:
Röyksopp

Leto izdaje:
2009

Založba:
Wall of Sound

Ni komentarjev:

Objavite komentar