sobota, 7. november 2009

Intervju: Nick "Peanut" Baines [Kaiser Chiefs]

Kaiser Chiefs. Ena odmevnejših britanskih indie rock zasedb, ki je svetovno slavo dosegla leta 2007 z veleuspešnico Ruby z njihovega drugega studijskega ploščka Yours Truly, Angry Mob,  je oktobra lani izdala svoj tretji album Off With Their Heads in ga uspešno predstavila skozi letošnje leto. Pred odhodom na daljše počitnice, kjer si bo peterica nabrala novih moči, smo se pogovarjali s klaviaturistom Nickom »Peanutom« Bainesom.

[B - side]: Poimenovanje zasedbe je v veliki meri povezano z južnoafriškim nogometnim klubom, v katerem je igral nekdanji kapetan moštva Leeds Lucas Radefe. Poleg nogometa, kateri so ključni vplivi na vašo glasbo?

Nick »Peanut« Baines: Vplivi? Najverjetneje so to pesmi iz osemdesetih, stvari, ki se vsak dan dogajajo okoli nas, dekleta. Naše pesmi so kot zgodbe, ki vključujejo ogromno podrobnosti. Lahko si predstavljate obraze in slike ter tako še bolj začutite pomen besedila. Nogomet ni ravno vpliv, saj je to ena od stvari, v kateri kot zasedba uživamo. Ne vpliva na našo glasbo, saj ga vsi radi spremljamo.

[B - side]: Potrebovali ste osem let preden ste marca 2005 izdali debitantski album Employment. Kaj je botrovalo tako dolgemu čakanju na izid prvenca?

Peanut: Kaiser Chiefs so nastali šele pred dobrimi šestimi leti, zato nam je za izid albuma vzelo tri leta. Prej smo vsi igrali v različnih skupinah, glasba je bila precej trša. To je tako kot učenje, npr. jezika, s časom postajaš vse boljši in boljši. Na začetku igraš pred petimi ljudmi …


[B - side]: Nato se začne publika pod odrom počasi širiti …

Peanut: Tako je. Prav tako je z besedili pesmi, z vsakim postajaš boljši. Ugotoviš tudi, kaj lahko kot član zasedbe počneš in kaj ne. Čeprav se morda zdi dolgo obdobje, je to ponavljajoč proces. Zunaj je tretja plošča, odigrali smo stotine festivalov, tisoče koncertov in to je tisto, kar nas osrečuje.

[B - side]: Pred snemanjem in izidom tretjega studijskega ploščka Off With Their Heads ste nameravali imeti malce daljši premor. Kaj namerava zasedba v prihodnosti? Lahko pričakujemo nov album ali boste uresničili napovedi?

Peanut: Po zaključku festivalske sezone si bomo vzeli leto dni počitka in ga preživeli z družinami in prijatelji ter stran od glasbe. Temu bo sledila vrnitev, nova stopnja Kaiser Chiefs. Do takrat pa je koledar prazen. Nabrali si bomo novih moči, napisali nove pesmi. V štirih letih smo namreč izdali tri albume, kar je zelo veliko. Potrebujemo nov zagon.

[B - side]: Kako je prišlo do sodelovanja z Lily Allen, ki je prispevala stranske vokale za vaš zadnji album? Gospodična namreč slovi po zelo muhastem vedenju. Kako je bilo delati z njo?

Peanut: Želeli smo nekaj ženskih stranskih vokalov in ker Mark (Ronson, producent; op. p) pozna Lily, jo je povabil zraven. Srečali smo se že nekajkrat prej in moram reči, da je zelo prijetno dekle. Njen glas je bil prava popestritev glasbe, ki jo delajo sami moški.

[B - side]: Kritiki vas (pre)mnogokrat primerjajo z ostalimi brit pop zasedbami, kot sta Blur in Oasis. Kakšen je vaš pogled na ta glasbeni trikotnik?

Peanut: Ne strinjam se s tem, da gre za brit pop, saj je tu vpletenih mnogo kulturnih stvari. Anglija se je zelo spremenila od zgodnjih devetdesetih let. Gre predvsem za slabo primerjavo, ki jo delajo ljudje zato, ker izhajamo iz Velike Britanije in igramo rock`n`roll. Seveda smo zelo počaščeni, da nas primerjajo z Blur, saj je to zasedba z odličnimi besedili in glasbo, njihovi albumi se med seboj zelo razlikujejo in vsebujejo asociacije o ljudeh in svetu, v katerem živimo. Primerjava nam ugaja, a mislim, da je naša glasba malce trša od Blur.

[B - side]: Če bi vas dobrodelna organizacija povabila na nogometno tekmo, na kateri bi zbirali denar za pomoči potrebnim, bi se strinjali in privolili v igro, če bi imeli za sotekmovalca zadnje čase vse preveč opevana brata Gallagher (Noela in Liama iz nedolgo nazaj razpadle zasedbe Oasis; op. p.)?

Peanut (presenečeno pogleda, saj ga je vprašanje spravilo v vidno zadrego in po nekaj jecljajih odgovori): Mislim, da ne bi imel nič proti, saj sta Noel in Liam prav v redu fanta, le svoja jezika bi morala malce skrajšati. Mediji so tisti, ki vso stvar toliko bolj napihnejo.


  
Foto: Barbara Milharčič

Ni komentarjev:

Objavite komentar