petek, 24. april 2009

Recenzija albuma: Bohem - Manifest ljubezni

»V igro vas vabim, z dejanji prevzamem«. Ko se je pred dobrimi štirimi leti na slovenski glasbeni sceni pojavilo novo ime, je verjetno vsak pomislil, da gre še za eno muho enodnevnico. Vendar ne, njihov prvenec »Življenje ni zločin« so ljudje pograbili kot vroče žemljice. Skrivnost? Bohem so ponudili do takrat nekaj še ne slišanega. Prvinski rock, obogaten s primesmi elektronike, živih godal in pevskega zbora. Dvaindvajsetega septembra je izšel njihov drugi studijski album »Manifest ljubezni«, ki ga je produciral Andrea F, po mnenju skupine edini pravi bohem. Enajst mnogo bolj zrelih komadov daje vpogled v preteklost Bohemov. Rock za danes in jutri.



Da je temu tako se izkaže že v naslovni pesmi »Manifest ljubezni«, kjer uvod pripade godalnemu kvintetu pod taktirko Valterja Sivilottija. Vse skupaj je podprto še z močnim opernim vokalom, zaradi katerega se vprašaš, ali poslušaš pravi bend. V primerjavi z nedolžnostjo iz prvega albuma je Matic Jere svoje vokalne sposobnosti čutno izboljšal. Večji poudarek je tudi na klaviaturah Mance Pinterič, ki so bile na ploščku »Življenje ni zločin« potisnjene v ozadje. S častjo prvega singla z novega studijskega izdelka se je okitil komad »Vest«, ki preseneti s Kotnikovimi zelo dobrimi solažnimi vložki, sámo besedilo pa zveni nenavadno prizemljeno. Žaganje kitare izstopa tudi v »Deja Vu«, ki je eden boljših komadov na albumu. Že prvi rifi te ponesejo v gibanje, refren pa zveni kot pisan na kožo. Kot bi se nekdo introvertiral v tvoje misli in jih udejanjil skozi pesem. »Iluzija« preseneti z malce bolj mističnim in gotsko obarvanim začetkom. Ritem se neprestano stopnjuje, vrhunec doživi med refrenom, ki ga obogatita kratka Kotnikova solaža in na trenutke rahlo raskav Matičev vokal. Najbolj preprosto in hitro dojemljivo besedilo ponudi »Težko = lahko«. Poleg tega ima komad še eno svetlo točko – odlično Kotnikovo solažo ob koncu drugega refrena, ki ne pusti, da bi šla pesem kar tako v pozabo. Bohem pač niso eden tistih »instant« bendov, ki preplavljajo glasbeno sceno. Na sredini ploščka se nahaja »Na tleh«, kjer prvih nekaj rifov nakazuje na balado. Zmota. Vključijo se kitare, ritem v trenutku postane hitrejši in še raste. Vse lepo in prav, dokler … Matičev vokal v neki sekundi zazveni prav tako kot vokal Tomija Megliča. To pa je tudi edina »stvar«, ki bi bila lahko »skupna« Bohemom in Siddharti, kot ta dva benda mnogi radi primerjajo.

Preverjena formula za uspeh se v drugem delu albuma prevesi čez svoj kalup, kar pa ne pomeni, da je to nujno slabo. Satiričen, komaj tri minutni »Kič« je v svojem bistvu prav zabavna pesem, ki privabi nasmeh na obraz. Drugi singel »Romanca« malce zmoti s svojim retoričnim uvodom, a je to pozabljeno, ko se vključijo še ostali člani zasedbe. Komad sicer nima nekega zelo udarnega refrena, vendar to ni moteče, saj ritem gladko teče od prve do zadnje note. Dobrodošla popestritev na albumu je tudi edina angleška skladba »Islands of People«, za katero se zdi, da je eden izmed zimzelenih hitov. Album zaključita najdaljši in najlepši komad »Most« in Matičeva osebnoizpovedna pesem »Dan za vas«. Naj opomnim, da slednja ni tipična tovrstna pesem, zato se ni treba bati, da bi vam padla raven sladkorja v krvi.

»Manifest ljubezni« je zbirka nekakšni »best of« komadov, nad katerimi je s svojo čarobno palčko bedel prekaljeni producent in vsestranski glasbenik Andrea F. Bohem so se tudi pri drugem albumu držali pravila »ko pišem scenarij in iščem svoj lik, le starega nadgradim, dodam par razlik«, kar jih je kot edine predstavnike uvrstilo na MTV »Rock Chart« lestvico. Fantje in dekle pač znajo!

Seznam skladb:
1. Manifest ljubezni
2. Vest
3. Deja Vu
4. Iluzija
5. Težko = lahko
6. Na tleh
7. Kič
8. Romanca
9. Islands Of People
10. Most
11. Dan za vas

Dolžina albuma:
00:48:02

Zasedba:
Matic Jere - Jerry (vokal, spremljevalni vokal)
Manca Pinterič (klaviature, spremljevalni vokal)
Marjan Kotnik - Mac (kitara, spremljevalni vokal)
Damir Pavlič (bobni)
Dejvi Kotar (bas kitara)

Produkcija:
Andrea F

Leto izdaje:
2008

Založba:
KUD Rumeni zaliv

Ni komentarjev:

Objavite komentar