sreda, 29. april 2009

Recenzija albuma: Monkey - Journey to the West

Za vse je kriva želja po eksperimentiranju in preizkušanju različnih glasbil v različnih glasbenih zvrsteh, želja po povezovanju popularne in klasične glasbe. Po omenjenem najbolj slovi Damon Albarn, vodja skupin Blur in Gorillaz, ki še danes predstavlja neponovljiv fenomen. Njegov najnovejši projekt je glasba, ki jo je pripravil za scenski spektakel »Monkey: Journey to the West«, pri katerem je sodelovalo blizu petsto oseb. Vse to samo zato, da bi povedali več kot štiristo let staro zgodbo avtorja Wu Cheng-ena o neodgovorni Opici, ki se s svojimi družabniki odpravi na pustolovščin polno popotovanje v Indijo z namenom Kitajski vrniti ukradene verske spise. Kljub igrivim, na trenutke rahlo opolzkim tonom in pisanim karakterjem, ima zgodba zelo resno sporočilo: temelji na duhovni spreobrnitvi in rasti, kar je kitajskim otrokom skupno še danes. Ta starodavna pripoved velja za eno izmed štirih velikih novel kitajske literature.



Najnovejša scenska uprizoritev pri kateri je Albarn sodeloval s starim znancem Jamiem Hewlettom (Gorillaz; scena in kostumi) in režiserjem in igralcem kitajskega rodu Chen Shi-zhengom, temelji na »cirkuški operi« in predstavlja triumf med starim in novim, videnim in slišanim, Vzhodom in Zahodom. Z drugimi besedami: gre za povezavo med Beijingom, Dalianom, Parizom, Londonom in Manchestrom na eni, ter gimnastiko, petjem, plesom, animacijo in osupljivo video projekcijo na drugi strani. Pri omenjeni odrski uprizoritvi sodeluje preko sedemdeset kitajskih akrobatov in igralcev. Premierno predstavitev so uprizorili 28.junija lani na mednarodnem festivalu v Manchestru, septembra pa se je porodila ideja izdati plošček s to nenavadno, mistično glasbo.

Pričujoč, skoraj petdeset minutni album, je pod Albarnovo taktirko ustvarila zasedba približno stotih glasbenikov Kitajskega orkestra iz Velike Britanije. Združili so tradicionalne kitajske instrumente, kot so pipa (brenkalo, imenovano tudi plunka), guzheng (instrument podoben citram), zhongruan (podoben pipi) s klasičnimi »zahodnimi« instrumenti. Posebej za ta projekt so uporabili analogni sintisajzer, s katerim so nadomestili zvok avtomobilskih hup na prometnih kitajskih cestah. Kaos brez konca in kraja. Glasba, ki je v enem trenutku vesela in poskočna, v drugem pa pretirano srhljiva in morbidna, pričara izrazito dramatično ozračje. Širok spekter glasbenih stilov vseh dvaindvajsetih skladb ustvari neko celoto, zaradi česar so potešena ušesa tudi najbolj zahtevnih poslušalcev.

Damon Albarn vedno znova dokazuje, da se zna z vsakim novim projektom integrirati v različne glasbe sveta. Britansko pop sceno je več kot očitno pustil daleč za seboj. Nasvidenje preteklost, dobrodošla prihodnost.

Seznam skladb:
1. Monkey's World
2. Monkey Travels
3. Into the Eastern Sea
4. The Living Sea
5. The Dragon King
6. Iron Rod
7. Out of the Eastern Sea
8. Heavenly Peach Banquet
9. Battle in Heaven
10. O Mi To Fu
11. Whisper
12. Tripitaka's Curse
13. Confessions of a Pig
14. Sandy the River Demon
15. March of the Volunteers
16. The White Skeleton Demon
17. Monk's Song
18. I love Buddha
19. March of the Iron Army
20. Pigsy in Space
21. Monkey Bee
22. Disappearing Volcano

Dolžina albuma:
00:48:02

Zasedba:
VOKALI: Fei Yang, Zeng Li, Tang Ling, Wang Wei, Fan Zhunquing, Wang Yingsi, Zhang Wei, Xu Xiouxia, Fan Tongzhou, Dou Wing, Jia Ruhan, He Zijun, Zhou Haolu, Xu Keija, Gisele Edwards, Tang Ling, Pevski zbor Mountain Village
ORKESTER:
VIOLINA: Oli Langford, Kotono Sato, Stella Page, Antonia Pagulatos
ČELO: Isabelle Dunn, Wayne Urquhart
BAS: Al Mobbs, Rory Mcfarlane
TROBENTA: Henri Deleger
TROMBON: Guillaume Milliere
BAS TROMBON: Josquin Chauffart
TUBA: Frederic Marillier
TOLKALA, HARFA, TAM TAM: David Coulter
HARMONIKA: Thomas Bloch
KLAVIR: Hannah Loach
KLAVIATURE, KLAVIR: Mike Smith
PIPE: Cheng Yu, Wang Weiping, Zeng Zhen
ZHONGRUAN: Chuang Cheng-Ying, Zeng Zhen
ZHENG: Xiao Ran
ERHU: Li Fuhua
PEVSKI ZBOR: Beijing Tianyuan Chorus Choir, UK Choir

Produkcija:
Damon Albarn

Leto izdaje:
2008

Založba:
XL Recordings

Ni komentarjev:

Objavite komentar